Google Chromecast, direct groot beeld op je tv

By 19/05/2014 March 18th, 2016 Al het nieuws

Willen we zelf een film of tv-programma bekijken, dan denken we in veel gevallen er geen moment aan om deze op een Tablet af te spelen,  maar zodra we onze kinderen iets willen laten zien dan is de tablet binnen enkele momenten tevoorschijn gehaald. Ook kinderen kunnen tegenwoordig makkelijk genieten van groot beeld op de televisie. Hoe? Cast het naar de televisie met de Google-Chromecast!

Hiernaast zie je een overzicht van de gebruikte middelen op kinderfilmpjes.net.

Desktop PC

55%

Tablet

37%

Mobiel

8%

Bekend is dat werken met een tablet kan leiden tot meer nekflexie, langere ongunstige polshoudingen en een niet-optimale (te kleine) kijkafstand)

FCB.NL

Waarom doen we dit dan? Het is al bekend dat het te lang werken met tablet of mobiele telefoon extra klachten kunnen geven zoals nekklachten en polsklachten en wordt er bij het gebruik vrijwel altijd een verkeerde kijkafstand aangenomen.

Het antwoord zit hem in gemak en beschikbaarheid. De tablet staat vaak aan en is binnen enkele seconden volledig bruikbaar. De computer staat niet aan of is al uit huis verbannen en de TV is geen optie gezien… tja, het kan simpelweg niet. Of toch wel?

Gelukkig is er tegenwoordig een prima en goed-betaalbare mogelijkheid op de markt om binnen 2 klikken het beeld van tablet, mobiel of zelfs desktop-pc naar een televisie te sturen en hoeven we onze kinderen niet op te zadelen met een toekomstig abonnement op de fysiotherapeut. Wij van kinderfilmpjes.net hebben dit twee maanden lang grondig getest

Het is wel zo dat de Google-Chromecast op Desktop-pc’s en Android apparaten beter bruikbaar is dan op Apple-apparaten zoals Ipads en Iphones.  Voor deze laatste groep heeft dat te maken met de browser gezien Google Chrome niet bestaat voor Apple en hier maakt de Chromecast veel gebruik van. De applicaties die Google gemaakt heeft voor Apple kunnen wel prima gebruikt worden op de Google Chromecast. Je kunt dus niet een gehele website casten naar de televisie op een Apple-product, maar wel de Youtube-app installeren en gebruik maken van de in-app mogelijkheid om te casten (bijvoorbeeld).
Er zijn tegenwoordig prima mogelijkheden om met tablet, mobiele telefoon of eventueel met een desktop-pc het beeld direct naar je tv te sturen.

Kinderfilmpjes.net

Eindelijk wordt de televisie weer gebruikt waar deze voor is bedoeld!

Kinderfilmpjes.net

De Google-Chromecast is al bijna een jaar te verkrijgen en in steeds meer landen wordt dit handige apparaat op de markt geïntroduceerd voor maar 35 euro! Het apparaatje ziet eruit als een USB-stick met HDMI-uitgang en wordt samen met een stroomadapter geleverd. De Chromecast kan je in ieder apparaat met HDMI-uitgang gebruiken en is na maximaal 10 minuten installatie volledig te gebruiken.

Moeilijk? Welnee, iedereen kan het na het lezen van onderstaande stap-voor-stap handleiding gebruiken. Hierna hoef je nooit meer te turen naar een 10-inch beeldformaat en kunnen ook de kinderen lekker op de bank ploffen. Eindelijk wordt de televisie weer gebruikt waar deze voor bedoeld is!


Benodigheden:

 • Apparaat met HDMI-uitgang (televisie)
 • WIFI
 • Een apparaat die verbinding kan maken met WIFI (zoals een mobiele telefoon, laptop, tablet of desktop-pc met WIFI-kaart)
 • Stroompunt voor Google-Chromecast
 • Best bruikbaar met besturingsysteem Android, Desktop of Laptop.
Stap 1:

De Google-Chromecast wordt geleverd in een klein doosje inclusief adapter. De meegeleverde stroomkabel kan je het beste direct in de Chromecast stoppen (anders kan je er later moeilijk bij). Vervolgens stop je de Chromecast in de desgewenste HDMI-uitgang. HDMI-wat? Zie het plaatje hiernaast. De meeste moderne TV’s hebben meerdere HDM uitgangen en vaak staat er ook aangegeven dat het om een HDMI-uitgang gaat.

 

Stap 2:

Direct na het aansluiten van de Google-Chromecast wordt er een WIFI-signaal uitgezonden waarmee deze te configureren is. Daarom staat er ook bij de benodigheden dat er een apparaat nodig is die verbinding kan maken met WIFI. Bij dit configureren (dat in een paar stappen al is gebeurd) laten we de Google-Chromecast verbinding maken met ons eigen WIFI-netwerk, zodat ook vaste apparaten (zoals een PC zonder WIFI) gebruik kunnen maken van de Chromecast.

Zet eerst de televisie aan op de HDMI-uitgang waar je de google-Chromecast in heb gestopt. Je zou nu een beeld moeten zien met een naam van je Google-Chromecast (dit is de naam die we straks nodig hebben voor het WIFI-signaal)

Per apparaat werkt dit uiteraard verschillend, maar we geven een voorbeeld voor de Windows-laptop / Android tablet en Apple Ipad hoe je verbinding kunt maken met de Google Chromecast. De voorkeur voor installatie is een laptop of desktop met wifi.

Met een Ipad/ Iphone  de Google-Chromecast installeren

 1. Zorg dat je een Google-Chromecast beeld ziet op je tv
 2. Open je browser en ga naar: google.com/chromecast/setup/
 3. Er wordt nu gevraagd op een App uit de Appstore te downloaden
 4. Download de Chromecast app en open deze
 5. Er wordt nu gevraagd om verbinding te maken met de Chromecast
 6. Ga terug (vierkantje), en ga naar instellingen en Wifi
 7. Maak nu verbinding met de WIFI die eruit ziet als: ‘ChromecastXXXX’
 8. Open nu weer de Chromecast app
 9. Lees bij stap 3 verder hoe te installeren (voor alle apparaten hetzelfde)
 10. Maak weer verbinding met je eigen WIFI-verbinding.

Installatievideo Ipad

Met een Android besturingssysteem de Google-Chromecast installeren

 1. Zorg dat je een Google-Chromecast beeld ziet op je tv
 2. Open je browser en ga naar: google.com/chromecast/setup/
 3. Er wordt nu gevraagd op de App te downloaden: ‘Get It On Google Play’
 4. Download de Chromecast app en open deze
 5. Klik Set-up. Ga verder naar Stap 3

Installatievideo android

Met een laptop/desktop de Google-Chromecast installeren

 1. Zorg dat je een Google-Chromecast beeld ziet op je tv
 2. Open je browser en ga naar: google.com/chromecast/setup/
 3. Er wordt nu gevraagd op de ChromeApp te downloaden. Klik op ‘download’
 4. Open na het downloaden deze app
 5. Klik Set-up. Ga verder naar Stap 3

Installatievideo desktop / laptop

De installatie gaat het meest makkelijk op een laptop. Als je de installatie uitvoert op een Ipad of Iphone is het lastiger gezien je dan moet switchen van Wifi-netwerk. Bij een Android-apparaat /laptop of desktop hoeft dit niet waardoor de installatie makkelijker verloopt.

Let op: we benoemen vaak ‘desktop met wifi’, omdat zonder wifi er geen verbinding gemaakt kan worden met de Chromecast. Bij het starten van de installatie zal de app alleen aangeven dat er geen Wifi aanwezig is zoals op de screenshot hiernaast.

Na de installatie kan ieder apparaat (dus inderdaad ook de desktop-pc zonder Wifi) gebruik maken van de Google-Chromecast. Alleen tijdens de installatie is Wifi benodigd.

Stap 3 (alweer laatste stap!)

Tijdens de installatie volgen er maar enkele keuzes. De eerste controle is de zogenaamde code-controle. Komt de code die je ziet overeen met de code die op de televisie wordt getoond. Zoja, druk dan op: ‘That is my code’

De laatste stap is om de Chromecast te laten verbinden met je eigen netwerk. Selecteer je eigen netwerk en voer je Wifi-code in (deze staat voor abbonnementhouders vaak op de Wifi-modem). Lukt het verbinden, dan verschijnt er op de TV ‘Ready to cast’. In het geval van een Iphone of Ipad zal je deze ook weer met je eigen netwerk moeten verbinden.

Gefeliciteerd! Je kunt vanaf nu ieder apparaat waarop Google Chrome geinstalleerd staat direct gebruik maken van de Chromecast. Hiervoor moet je op een laptop of desktop-pc deze app installeren. Na deze installatie verschijnt er rechtsbovenin een icoon waarmee je direct kunt casten naar de Chromecast.

Er bestaan daarnaast veel verschillende Apps voor de Chromecast die je hier kunt vinden. Deze apps zijn geschikt voor Apple en Android. Zo wordt Netflix ondersteund, Youtube, Google play music, HBO-go, Plex etc. Er komen regelmatig nieuwe apps bij waarmee je op 1 druk op de knop kunt casten naar je televisie!

Uiteraard werkt kinderfilmpjes.net prima samen met de Google-Chromecast en kunnen ook kinderen genieten van een 46inch televisiescherm en hoeven ze niet verplicht te turen naar een klein venster op een mobiel of tablet van 10inch. Daarnaast heeft het ook andere voordelen als het om kinderfilmpjes gaat:

 • Het is makkelijker af te spreken: ‘Als dit filmpje is afgelopen dan…’
 • Het is beter voor de houding en kijkafstand.
 • Het is veiliger. Zolang u nog geen tv met touch heeft, wordt er niet snel weggeklikt. Na het starten van een filmpje kan de tablet of pc zelfs worden afgesloten. De Google-Chromecast zal het gestuurde filmpje blijven afspelen. Is het afgelopen, dan is het ook echt afgelopen.

Voor meer informatie of vragen kunt u gebruik maken van ons contactformulier.

 

Links:

Google Chromecast bestellen